Monday, 5 August 2013

grilled stingray a.k.a pari bakor..



 Hari ini aku tak berapa sihat ..haissh nak raya ni time ni la selsema,batuk,demam.ulser semua nak datang..aku nak raya woii..tapi takpe aku demam-demam pun selera makan tetap no 1..yang paling syok aku sudah berjaya masak ikan pari bakor..not bad lah..sebenarnya aku dapat inspirasi ni dari rancangan dapur panas dekat tv3..paling teruk aku tak pernah beli ikan pari and i don't know how to cut that fish..nak pilih ikan ni pun aku tak tau..siapa kenal eva..she is wonder woman ever bhahaha si gamble yang giler ..dengan sekonyong-konyong beliau membeli ikan pari dekat zee mart..untuk memasak ikan pari bakar..jom check it out apa bahan-bahannya .weee..


bahan-bahan (3-4 orang makan)

2 ekor ikan pari saiz kecil je
garam dan kunyit sesuka hati

bahan untuk marinade

serai dan bawang dikisar halus

mudah je cara penyediaannya..lepas korang siang ikan pari tu korang cuci bagi bersih okay..dan nak hilang bau hanyir petua nenek aku dia basuh guna air asam jawa...berkesan tau..lepas selesai proses pembersihan ambil bahan yang dah dikisar tadi bersama garam dan kunyit untuk di perap sekurang-kurangnya 30 minit..lepas tu boleh la di grilled di atas kuali or whatever yang boleh jadi tempat bakor ikan..then taraaa siap..boleh di cicah bersama air asam..cost buat ni sangat la jimat dari korang beli dekat bazar ramadhan mahal bhaiii..lepas tu kesegaran ikan tak terjamin..apa kata korang rerajin kan korang punya bumper tu ke dapur untuk memasak..so sekarang lihatlah hasil air tangan aku ..i am single..kakaka..dah kenapa aku tetibe mengaku single nihh..lalalala..



ikan pari bakor eva..



selamat mencuba dan selamat beramal!!



1 comment: